Özel Arama
Kuzey Kıbrıs Güney Kıbrıs Türkiye Dünya Spor Magazin Kültür-Sanat Bilim-Teknoloji Ekonomi Medya Özel Haber Seçim 2009
Türkiye
İşte Dünya Su Forumu Sonuç Bildirgesi2009-03-17 13:57:53
Bu Haberi Paylaş Bookmark and Share
İstanbul’da düzenlenen 5. Dünya Su Forumu'na katılan liderler, suyun toplumların ve ülkelerin yaşamlarındaki önemine dikkat çekerek, dünyaya su kaynaklarının yönetimi konusunda acil önlemler alınması çağrısında bulundular.

Forum çerçevesinde dün düzenlenen liderler zirvesi sonunda yayımlanan çağrı metninde, suyun toplumların ve ülkelerin yaşamlarındaki önemine dikkat çekilerek, suyun insanları, kültürleri ve ekonomileri birbirine bağladığını, tüm ekonomik ve toplumsal kalkınma, gıda güvenliği, açlık ve yoksulluğun sona erdirilmesinin ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulandı.

Milenyum kalkınma hedeflerine varılmasının önemine işaret edilen metinde, dünyanın hızlı nüfus artışı, göç, kontrolsüz ve sağlıksız kentleşme, ticari eğilimlerdeki değişiklikler ve iklim değişiklikleri gibi önemli küresel değişimlerle karşı karşıya bulunduğu ve tüm bunların su kaynakları üzerinde olumsuz etkileri olduğu hatırlatıldı.

Tüm bu olumsuz gelişmelerin suya erişimi ve suyun kalitesini ciddi biçimde tehdit ettiğinin belirtildiği metinde, son ekonomik ve mali küresel krizin de dikkate alınmasının zorunlu olduğu ve bu krizin sonuçlarının su kaynaklarının yönetimi ve hizmete verilmesi üzerindeki sonuçlarının değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

Çağrı metninde suyun, seller, kasırgalar, kuraklık ve iklim değişikliği yoluyla yaşamlara zarar verebildiği ifade edilerek, su kaynaklarının uygun kapasite ve düzgün altyapı olmadan yönetilemeyeceğine işaret edildi.

Metinde ayrıca, hükümetlerin tüm düzeylerinde alınan kararların su üzerinde etkili olduğuna dikkat çekilerek, bu bağlantıya genelde az önem verildiği bildirildi. Bu nedenle yeni politikalar, uyum stratejileri ve kurumsal reformlara acil olarak ihtiyaç olduğu vurgulandı ve bu çerçevede uluslararası taahhütler, mali mekanizmalar, teknoloji ve yeni su yönetim stratejilerine daha çok önem verilmesi gerektiği kaydedildi.

Çağrı metninin bir diğer paragrafında, katılımcı ülkelerin ''dayanışma, güvenlik, uyum ve sınır aşan sular konusunda komşular arasında yararlı diyalog ve işbirliği'' konularında siyasal irade gösterecekleri belirtilerek, dünyanın suyun yararlarını paylaşarak daha çok refah ve artan bir istikrar kazanabileceği ifade edildi.

Metinde, bu çerçevede dünyaya şu çağrı yapıldı: 
“Bunu başarabilmek için bütün ülkeleri, dünyanın su sorunlarına küresel bir çerçeve geliştirilmesi ve dayanışma, güvenlik ve uyumun sağlanmasına yardımcı olunması için ortak olarak çaba göstermeye çağırıyoruz.”

Çağrı metninin son paragrafında ise, 5. Dünya Su Forumu'na katılan devlet ve hükümet başkanları ile uluslararası örgüt temsilcilerinin, 21. yüzyılda daha sürdürülebilir ve su konusunda daha güvenilir bir dünya için İstanbul'da biraraya geldikleri belirtildi.

Bu arada diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, çağrı metninde sınır aşan sulara ilişkin yapılan atıf, Irak tarafının isteği üzerine kondu. Diplomatik kaynaklar, çağrı metninin Türkiye'yi tatmin ettiğini belirterek, suyun Türkiye için bir ihtilaf konusu değil, işbirliği konusu olduğunu ve komşu ülkelerle bu konuda türlü düzeylerde toplantılar yapılmakta olduğunu kaydettiler.

Zirve sonunda yayımlanan bu çağrı metninin, gerek G-8 ülkelerine, gerekse hala bir su konvansiyonu bulunmayan BM'ye gönderileceği de ifade edilerek, bu metnin daha kapsamlı uluslararası belgeler için bir temel oluşturacağı belirtiliyor.

--FORUMA İLK GÜNÜNDE 23 BİN 273 KİŞİ KATILDI--
Bu arada İstanbul'da düzenlenen 5. Dünya Su Forumu'na ilk gün 23 bin 273 kişi katıldı. Forum, 3 cumhurbaşkanı, 3 kraliyet ailesi mensubu, 5 başbakan, 90 bakan, 63 belediye başkanı ve 148 parlamenteri bir araya getirdi.

Forumun birinci gününün değerlendirilmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi, 5. Dünya Su Forumu nedeniyle dünyanın 192 ülkesinden gelen misafirlere ev sahipliği yapıyor. 

29 bin 144 kişilik başvuruyla su forumları içinde bir rekor kıran 5. Dünya Su Forumu'na 23 bin 273 kişi katıldı. 

Dünyanın en büyük su organizasyonu olan 5. Dünya Su Forumu, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japonya Veliaht Prensi Naruhito Kotaishi, Fas Başbakanı Abbas El Fassi, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BM Genel Sekreter Yardımcısı Sha Zukang, Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon ve Genel Sekreter Prof. Dr. Oktay Tabasaran'ın açılış konuşmalarıyla başladı. 

3 cumhurbaşkanı, 3 kraliyet ailesi mensubu, 5 başbakan, 90 bakan, 63  belediye başkanı ve 148 parlamenteri İstanbul'da bir araya getiren forumda, ''T.C. Başbakanlık Su Ödülü'' ve ''Fas Kral Hasan II Ödülü'' de sahiplerini buldu. 

Açılış töreninden sonra Çırağan Sarayı'nda su forumlarında bir ilk gerçekleştirilerek ''Devlet Başkanları Zirvesi'' yapıldı.
Zirvede, dünyanın en önemli kaynağı olan su hakkında devlet politikaları tartışıldı. 

Su kaynaklarının etkin kullanımı, korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için çözüm ve öneriler devletler boyutunda gündeme getirildi. 

Ayrıca forumun ilk gününde gerçekleştirilen BM Dünya Su Geliştirme oturumunda UNESCO Genel Direktörü Koichiro Matsuura tarafından ''Değişen Bir Dünyada Su'' adını taşıyan yeni rapor açıklandı.

Dünyadaki tatlı su kaynaklarının durumunun güvenilir bir değerlendirmesini yapmayı amaçlayan World Water Development Report (WWDR), bu türdeki tek rapor olma özelliği taşıyor. 

Bu rapor, BM'nin 26 kuruluşunu bir araya getiren BM?SU (UN-Water) ile Dünya Su Değerlendirme Programını ülke ortakları, sivil toplum kuruluşları, teknik bir danışma kurulu, uzman gruplar ve geniş ölçekli danışmalar aracılığıyla erişilen yüzlerce karar verici ve paydaş arasındaki işbirliği ve çabanın sonucu olarak ortaya çıkıyor.

--BAKANLAR KONFERANSI--
Forum kapsamında 20-22 Mart tarihleri arasında düzenlenecek Bakanlar Konferansı da bir ilke imza atacak. 90 ülkenin bakanlarının katılacağı konferansta, global iklim değişiklikleri nedeniyle su yönetimi adaptasyon stratejileri görüşülecek. Bakanlar Konferansı, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi ile Ceylan Intercontinental Hotel'de yapılacak.

Forumda ayrıca, dünyanın dört bir yanından katılan yerel yöneticiler tarafından ''İstanbul Su Mutabakatı'' imzalanacak. Bu mutabakatın ana amacı, politik taahhütler oluşturulması ve uygulamaya konulması olacak.

Forum kapsamında toplam 23 konu, en az 100 oturum ve düzinelerce etkinlikte ele alınacak.  

Her kitlenin dengeli temsilini sağlamak üzere az gelişmiş ülkelerden bin kişinin davet edildiği forum, aynı zamanda ilk çevreci forum olma özelliğini de taşıyor.

Ana teması ''Farklılıkların Suda Yakınlaşması'' olan forumda tüm oturumlar için ana tema hedefine yönelik piramit yapıda bir program içeriği belirlendi. 

--SU FUARI İLE SU SERGİSİ--
Bu arada, forumun ilk gününde ayrıca Su Fuarı ile Su Sergisi'nin açılışı da yapıldı.

Su Sergisi'ne katılan şirketler atık su arıtımı, sanitasyon, tarım ve başka birçok konuda suyla ilgili faaliyetlerini sunarken, su konusunda yetkili birçok kamu kurumundan ve şirketlerden önemli karar vericileri bir araya getirerek, yeni iş olanakları için imkanlar sağlıyor.

Su Fuarı ise kuruluşların çalışmaları, projeleri ve uzmanlığını paylaşmaları için bir fırsat yaratıyor.

Suyla ilgili konularda farklı türden kültürel, sosyal ve eğitim faaliyetlerinin sunumuna açık olan Su Fuarı'nda, ''Poster Sergisi'', ''Uluslararası Su ve Film Etkinlikleri'', ''Küresel Su Eğitim Köyü'', ''Öğrenme Merkezi'', bağlantı kurma alanları, yan etkinlikler, suyla ilgili performanslar, fotoğraf sergisi ve su temalarıyla ilgili gösteriler yer alıyor. 

Öte yandan, 5. Dünya Su Forumu kapsamında ''İstanbul Suları ve Su Kültürü'' adlı bir sergi de açıldı.

Su kültürünün örneklerinin gelecek nesillere aktarılması amacıyla Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen sergide yaklaşık 70 eser yer alıyor.

Sergide, Osmanlı su ve temizlik kültürünü yansıtan sürahi, ibrik, leğen, nalın, kazan, daldırma, hamam bohçası, havlu ve sabun gibi çeşitli örnekler bulunuyor.

Bu haber 7595 kez okundu.
İlk Yorumu Sen Yaz !
Kategorideki Diğer Haberler
2010-03-08 Davutoğlu: AİHM kararı tarihidir
2010-03-05 Bağış: "Zaman, Türkiye'nin Lehine İşlemektedir"
2010-03-04 Bağış: Çözüm gerektirirse askerler çekilir
2010-03-03 Rumlara rağmen Türkiye istediğini aldı
2010-03-03 "Kıbrıs'tan asker çekebiliriz"
2010-03-01 Balyoz'da albay ve yarbay tutuklandı
2010-02-22 "Gecikme artık maruz gösterilemez"
2010-02-20 Milli Güvenlik Kurulu'ndan Kıbrıs açıklaması
2010-02-20 İlker Başbuğ'un da ses kaydı çıktı
2010-02-16 Erdoğan: Kıbrıs'ta tek çıkış yolu çözüm
2010-02-16 ''Bugünkü Anayasa İle Türkiye Çok Fazla Gitmez''
2010-02-11 "Avrupa Parlamentosu raporu tek taraflı"
Yorum Gönder
Ad - Soyad : * zorunlu
Başlık * zorunlu
Yorum :