Kıbrıs

Başkan yeniden Osman Amca

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği 4. Olağan Genel Kurulu 2 Eylül tarihinde, saat 10:00’da Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri salonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer ve taşeronların katılımı ile gerçekleşti.

4. Olağan Genel Kurulda Divan Başkanlığına Mehmet Benli, sekreterliğine ise Fatma Amca ve Av. Ayşe Öztabay getirildi.

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği’ne tek aday olan Osman Amca seçildi. Yönetim Kurulu, Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu seçimleri için taşeronlar oy kullanarak gerçekleşti.

GARDİYANOĞLU’NDAN SOSYAL SİGORTA, İHTİYAT SANDIĞI PRİM AFFI VE PRİM DESTEĞİ MÜJDESİ

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği 4. Olağan Genel Kurulunda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı Prim Affı’nın yeniden gündeme geldiğini ve bir ay daha uzatılacağını duyurdu.

Gardiyanoğlu aftan yararlanmak isteyen kişilerin işvereninin ön izin başvurusu ile gelerek işlemlerine başlayabileceğini belirtti. Kaçak iş gücünü önlemek adına kaçak durumda olan kişileri kayıt altına almayı hedeflediklerini belirten Gardiyanoğlu, ayrıca Sigorta Prim Desteği’nin de Eylül ayından itibaren uygulamaya konulacağı müjdesini verdi. Sigorta Prim Desteği’nin önümüzdeki hafta imzalanarak yürürlüğe gireceğini söyleyen Bakan Gardiyanoğlu, prim desteğinin 10 ay boyunca devam edeceğini belirtti.

Gardiyanoğlu ayrıca bu dönem kurallara uymayanlara ciddi cezalar uygulanacağının altını çizerek, pastanın yeterince küçüldüğünü, rekabet etmenin zorlaştığını ve piyasada kurallara uymayanlara gerekli cezaii işlemlerin uygulanacağına vurgu yaptı.

GÜRCAFER: BU ÜLKEYE BU KADAR MÜTEAHHİT VE TAŞERON YETERLİDİR

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer yaptığı konuşmada, çok uzun zamandır KT İnşaat Taşeronları Birliği ile birlikte yürüdüklerini belirterek, iki birliğin çok önemli iki paylaş olduğuna vurgu yaptı. ‘’Emek ve sermaye bütün dünyada ne kadar da kavga ederse etsin, aslında ayrılmaz iki paydaştır. Emek, sermayenin öncüsüdür. Emek olmadığı sürece sermaye olamaz’’ diyen Gürcafer, bunun bilinciyle birlikte hareket ettiklerine dikkat çektği.

KT İnşaat Taşeronları Birliği’nin yasası gündeme geldiğinde herkesin buna karşı çıktığını hatırlatan Gürcaafer, KT İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin bu yasaya sahip çıkarak birlikte mücadele verdiklerine vurgu yaptı. Bu mücadelenin amacına değinen Gürcafer, ‘’Ekmek bireyi var eder, birey toplumu var eder, toplum da bir ülkeyi var eder. Emek taşeronu, taşeron müteahhitti, müteahhit de bütün paydaşları ortaya çıkarır. Biz bu bilinçle hareket ettik. Çok büyük bir mesafe kaydettik’’ ifadelerine yer verdi.

Sorunların henüz bitmediğine de vurgu yapan Gürcafer, çok ciddi sorunlar olduğunu fakar bu sorunların yalnızca diyalog yoluyla çözülebileceğinin de altını çizdi.

Gürcafer konuşmasında şu sözlere yer verdi; ‘’İki şey için kavga verilir. Biri bağımsızlık diğeri özgürlük için. Onun dışında netice istediğiniz her şey için diyalog yolu mümkündür. Önümüzde kat edeceğimiz ciddi bir yol vardır. Ancak birlikte hareket edersek bu gerçekleşebilir. Bugüne kadar geldiğimiz nokta; birlik, beraberlik ve diyaloğun neticesinde olmuştur. Takıldığımız ve netice alamadığımız noktalar kavga ettiğimiz zamanlardır. Dolayısıyla kavga duyguların yansımasıdır, diyalog akılın yansımasıdır. Zaman ekmeğe sahip çıkma zamanıdır. Piyasada birçok iş vardır. Emeğin karşılığı yavaş yavaş yansımaya başladığı bir dönemden geçiyoruz. Ama dikkat edin ekmeğin dilimleri küçülmeyle karşı karşıyadır. İşte tam bu noktada birbirimize daha çok ihtiyacımız vardır.’’

Gürcafer, bu ülkenin ne daha fazla müteahhitte ne de daha fazla taşerona ihtiyacı olduğunu belirterek, bunu da kontrol altına almamız gerektiğini savundu.

Sömürünün oldu yerde verim olmadığına da parmak basan Gürcafer, paydaşların kendi içerisinde adil bir biçimde anlaşması gerektiğini, kayıt altında olmanın ve haksız rekabeti ortadan kaldırıcı önlemlerin artırılmasının çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

‘’İlk istediğimiz KT İnşaat Taşeronları Birliği’nin yasal bir örgüt olmasıydı. Bunu başardık’’ diyen Gürcafer, 1998 sayılı Kayıt ve Denetim Yasası’nda bir değişikliğe

giderek KT İnşaat Taşeronları Birliği’ni KT İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin bir parçayı yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Devletin yapısının çökmüş olduğunu belirten Gürcafer, yine de devletimize sahip çıkmamız gerektiğini, sürekli eleştiri yapıp yerden yere vurmamızın bir netice alınamayacağına dikkat çekti.

AMCA: İNŞAAT SEKTÖRÜNDE CİDDİ BİR GELİŞME VAR

4. Olağan Genel Kurul Birlik başkanı Osman Amca’nın konuşmasıyla devam etti. Amca konuşmasında İnşaat Taşeronları Birliği’nin bir meslek kuruluşu olduğunu, burada gerek yönetim kurulu gerek üyeler toplantılarda koymuş olduğu katkıların, herkesin iş imkanlarını büyütmek için yapılan çabalar olduğunu söyledi.

Amca konuşmasını şöyle sürdürdü; ‘’Vizyon hayatta en önemli şeydir. Eğer vizyonunuz varsa ve genişse destekçilerinizle bunu gerçekleştirerek yarınlara umutla gidebilirsiniz. Son günlerde inşaat sektöründe ciddi bir patlama ve gelişme var. Bugün gelen işleri geri çevirme noktasındayız. Esas konu ülkmizdeki inşaat sayısının çok olmasıdır. Bu durum KT İnşaat Müteahhitleri Birliği, KT İnşaat Taşeronları Birliği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın uyumlu bir şekilde çalışmasından kaynaklanan bir durumdur. Burada yönetim kurulumuzun üzerimize düşen görevler; üyelerin günlük sorunlarını çözerken bazı sistemleri de oluşturmak ve ileride doğacak sıkıntıları görerek önceden çözümlemektir.’’

Amca üyelerin taşeron belgesine sahip olmasının ne kadar önemli olduğuna vurgu yaprak; yurt dışından işçi getirmek, yatay geçiş, ön izin gibi konularında taşeron belgesinin şart olduğunu söyledi.

Amca, üç kurumun birlikte yapmış olduğu bir protokolü hatırlatarak, 3. ülkeden getirilen işçilere KT İnşaat Taşeronları Birliği ve KT İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin teminatı ile hiç bir bedel ödenmediğine vurgu yaptı.

KT İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin çalıştığı Yapı Denetim Yasası’na da atıfta bulunan Amca, ‘’Hepinizin istediği ve hepinizin beklediği bu sistem bizi denetleyecek. Yani inşaata başladığınız zaman orada taşeronun adının yazılması demektir. Birlik olarak birçok toplantıya katıldık ve bunu başardık. Taşeron inşaat yapılacağı zaman oraya adı yazılacak.’’

Konuşmaların ardından ise, Faaliyet Raporu ile Mali Rapor sunularak oylandı ve oy birliği ile kabul edildi.