Kıbrıs

“Çıraklık Ve Meslek Eğitimi (Değişiklik) Yasa Tasarısı” oy birliğiyle kabul edildi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Çıraklık Ve Meslek Eğitimi (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oybirliğiyle kabul etti.

İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı HP Milletvekili Jale Refik Rogers, “Çıraklık ve Meslek Eğitimi (Değişiklik) Yasa Tasarısı”na ilişkin komite raporunu okudugu konuşmasında,  yasanın 1988 yılında yapıldığını ve işlevselliğini yitirdiğini dile getirerek, yasada eğitim kriterlerinin yeniden belirlenerek güne uygun hale getirildiğini söyledi.

Rogers, yasa çalışmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. 

ÖZDENEFE

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de konuşmasında, yasanın güncelliğini yitirdiğini dile getirerek, sistemde büyük bir tıkanıklık bulunduğunu kaydetti. Özdenefe, yasayı çok önemli bulduğunu da dile getirdi. 

Meclis önünde sabah Kuaförler Birliği gibi bazı sivil toplum örgütlerinin eylem yaptığını söyleyen Özdenefe, Res-Bir’in önerilerini ilgili mercilere ulaştırdığını ve hükümetin bu karaları alırken de kendileriyle işbirliği içerisinde olmadığını kaydetti. 

Sağlık kurallarının alınması halinde güzellik uzmanlarının neden faaliyet göstermesine engel olunduğunun açıklanması gerektiğini söyleyen  Özdenefe, bu sektörlerde çalışan kişilerin ne yapacağını bilmediğini belirtti.

Sektörlere ödenecek bin 500 TL’lik katkının halen ödemediğini de dile getiren Özdenefe, dün Bakanlar Kurulu’nun çeklerle ilgili aldığı kararının esnafı etkilemeye devam ettiğini ve bugünden sonra alınacak kararların da altının doldurulması gerektiğini ve insanlara alternatiflerin da açıklanması gerektiğini kaydetti. 

Özdenefe, özellikle tırnakçıların evlere gitmeye başlamasının da hijyen açısından daha büyük tehlike arzettiğinin bilinmesi gerektiğini belirtti.

CANALTAY

UBP Milletvekili Resmiye Canaltay,  tırnakçıların görev yapmamasını gündeme getirerek, bir açılım yapılması için gerekli konuşmayı ilgili bakanla yaptığını dile getirdi. 

Ara eleman yetiştirilmesinin önemine vurgu yapan Canaltay, çıraklık ve mesleki eğitim yasasında örgün eğitim yapmayan bireylerin çıkraklık konusunda eğitilerek, ekonomiye büyük katkı koyulbileceğini kaydetti.

Ülke için yerli üretim yapılması ve mesleki eğitimin geliştirilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Canaltay, mesleki ve çıraklık eğitimine gerekli önemi vererek, iş gücünün kullanılabilineceğini belirtti.

Canaltay ayrıca ülke turizmi için şimdiden tanıtım yapılması gerektiğini kaydetti.

Resmiye Canaltay, konuşması sırasında bazı CTP milletvekilleriyle kısa süreli tartışma yaşadı.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de konuşmasında, korona virüs dolayısıyla mizah yapan bir öğretmenin sanat çalışmasından dolayı mahkemeye verilmesinin kabul edilmez olduğunu söyledi.

Bir tv kanalının kapatılmasına da değinen Angolemli, 10 gündür bu konuda ne yapıldığının açıklanmasını istedi.

Agolemli, kombaycıların dışardan getirilmesini de eleştirerek, vbu corona salgınında bile 40 kombaycının getirildiğini belirtti ve bunun ucuz emek satın alınması olduğunu söyledi. 

Meclis yasalarının yaşama geçirilmesinin önemli olduğunu kaydeden Agolemli, Güney Kıbrıs'ta  çalışan kişilerin işe gidemediklerini ve paralarını alamadıklarından dolayı da zorluklar yaşadıklarını kaydetti.

Güneyden çalışanlar konusunda her iki tarafın da oturup, anlaşması ve sıkı tedbirlerle işlerine gidip gelmelerinin sağlanması gerektiğini söyleyen Angolemli, bu çalışanlara, geçinebilmesi için burada çalışanla aynı muamelenin yapilması gerektiğini belirtti.   

Pile’nin statüsünün ne olduğunu soran Angolemli, Pile muhtarlığının nereye bağlı olduğunun da bilmesi gerektiğini söyleyerek, hükümetim Pile köyüne maddi yardımda bulunması gerektiğini kaydetti. 

Pile’de yaşayan insanların bu tarafa gelmesine izin verilmediğini dile getiren Angolemli, “Göz göre göre bizim hükümet Pile’yi gözden çıkardı. O insanlara sahip çıkacaksınız. Pile için bir karar alacaksınız” ifadelerini kullandı.

Muhtarların görevlerinin önemini anlatan Angolemli, muhtarlarla görüşerek kararlar alınması gerektiğini kaydetti.

GÜNDÜZ

UBP Milletvekili Menteş Gündüz, bu yasa değişikliğinin uzun zamandır beklendiğini ve mesleki yeterlilik yasasının da görüşülüp, hayata kavuşturulması için çalışma yapacaklarını söyledi.

Yasanın birçok önemli konuya netlik getireceğini ve kayıt altına alınmasını sağlayacağını belirten Gündüz, yasayı destekleyen tüzüklerin de bira önce hayat kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

Güdüz ayrıca katkı koyan herkese teşekkür etti.    

BEROVA

UBP Milletvekili Özdemir Berova da, çıraklık ve mesleki eğitimle ilgili görüşülen bu yasanın uzun yıllardır beklendiğini kaydetti.

Covid-19 küresel salgınının hiçbirşeyin eskisi gibi olmayacağına şaret ettiğini dile getiren Berova, ileriki süreç içerisinde dünyada daha da dijitalleşme ve radikal değişikliklere gidilecek bir süreç yaşanacağını belirtti.

Mesleki eğitim alanında da, nitelikli insan yetiştirme konusunda da ülkede bir süreç yaşanacağını söyleyen Berova, dünyadaki değişimi yakalamak için bugünden itibaren gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Değişimin eğitime yansımasının da artık daha ileriye taşınması gerektiğini dile getiren Berova, bu yasanın bunu yapacağını söyledi. 

Yasa ile bir düzen içerisinde işlem görüleceğine inandığını dile getiren Berova, yeni yasal düzlemelerinde dünyaya uyması açısından yapılmaya devam etmesi gerektiğini kaydetti.

ARIKLI

YDP Milletvekili Erhan Arıklı, yasanın elzem olduğunu belirterek, yasanın hazırlanmasına katkı koyanları tebrik etti.

Bu yasa tasarısıyla birlikte meslekin özendirilmesi açısından birtakım teşviklerin de verilmesi gerektiğini dile getiren Arıklı, Türkiye’de verilen teşviklerden örnekler verdi.

Mesleki eğitimin teşvik edilmesinin önemine vurgu yapan Arıklı, tüm ara elemanların dışardan karşılanmasının da sıkıntılar yarattığının bilindiğini kaydetti.

Arıklı, yerli istihdamı destekleyerek, çıraklık, ustalık ve kalfalığın özendirilmesi gerektiğini belirtti.  

ÖZYİĞİT

TDP Milletvekili Cemal Özyiğit de, Güzelyurt’ta Tarım Meslek Lisesi olduğunu ve daha sonra kapatıldığını söyledi.

Kendilerinin döneminde Beyarmudu’nda Ziraat Koleji kurulması için girişim yaptıklarını anlatan Özyiğit, hükümetin bozulmasıyla çalışmanın tamamlanmadığını dile getirdi. Yıllar önce ülkenin tarımdan koparıldığına işaret eden Özyiğit, bu konuda atılacak tüm adımlara desek olmaya hazır olduklarını kaydetti.

Özyiğit ayrıca, ülkenin ihtiyacı olan insanları yetiştirmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, yasaya destek vereceklerini söyledi.

SUCUOĞLU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Covid-19 salgını sonucunda Güney’de çalışan kişilerin mağduriyetleri olduğunu ve bu kişilerin kendilerine gelerek görüştüklerini kaydetti.

Güney’de çalışan ve gerçek ihtiyaçlı olan kişiler hakkında gerekli çalışma yaptıklarını dile getiren Sucuoğlu, Güney’den paralarını almaları için kendilerinin tek tek çalışanlar adına hesap açtırarak, paralarını almalarını sağladıklarını belirtti. 

Güney’de çalışan ve başka yerden maaş almayan kişilere de bin 200 TL katkı verilmesi yönünde çalışma başlattıklarını söyleyen Sucuoğlu, bu çalışmanın tamamlanması halinde kendilerinin seçtiği yönetim kurulunun verdiği isimlere yardım yapmayı planladıklarını kaydetti.    

ÇAVUŞOĞLU

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, 10 yıl önce hazırlanmasına başlanan fakat bir türlü tamamlanmayan yasanın bitirilmesinden mutluluk duyduğunu kaydetti.

Yasanın içeriğinin, meslek edindirme adına birtürlü hayat bulmayan konular olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, tekrarda bir tarım meslek lisesi açmak yerine yaygın eğitimin içerisinde meslek edindirmeye yönelik adımlar atılabileceğini  belirtti.

Çavuşoğlu, yasanın en büyük kazanımının bundan sonra tüm meslek liselerinde yaygın eğitim programlarının yapılabilmesini sağlamak olduğunu anlattı.

Sertifikasyon sisteminin de ülkeye kazandırılmasının önemine vurgu yapan Çavuşoğlu, ülke iş hayatının daha etkili hale getirilmesi için gerekli düzenlemelerin de yapıldığını kaydetti.

Çavuşoğlu, mesleki eğitim ve çıraklık okullarının başka şehirlerde de hizmet vermesini istediklerini belirtti.

Bilim kurullarının görüşleri doğrultusunda bakanlar kurulunun öğrenim döneminin 30 Haziran ayına kadar yapılamayacağı konusunda karar ürettiğini dile getiren Çavuşoğlu, kreşlerin ve özel gereksinimli bireylerin gidebileceği okulların açılması konusunun tekrar tartışılacağını ve nasıl açılım yapılabilineceği konusunun tartışılarak karar verileceğini kaydetti. 

Konuşmaların ardından rapor ve tasarının üzerindeki görüşler tamamlandı. Daha sonra tasarının madde madde görüşülmesine geçildi.

Komite Başkanı Jale Refik Rogers maddeleri yan başlıklarının okunarak oylanmasını önerdi.

Tasarının ikinci görüşmesi onaylandı. Tasarının üçüncü görüşülmesine geçildi.    

Genel kurul daha sonra “Çıraklık ve Meslek Eğitimi (Değişiklik) Yasa Tasarısı”ni oybirliğiyle kabul etti.
  
Daha sonra güncel konuşmalara geçildi.

DERYA

CTP Milletvekili Doğuş Derya, emekçi haklarıyla ilgili güncel konuşmasında,  otoriter eğilimlerin ülkeye taşınmaması gerektiğini söyledi.

Krize bağlı olarak fakirin daha fakir olduğunu ve dünyanın da daralma yaşadığını kaydeden Derya, hükümetin halkı ve işletmeleri borçlandırma yoluna gittiğini ve TC’den gelecek kaynağa bel bağlandığını söyledi.

Türkiye üzerinden kaynak beklemenin çok sürdürülebilir olmadığını dile getiren Derya, muhalefet ve sendikacıların dahil edilmediği süreç hakkında adeta cımbızla bilgi alındığını kaydetti.

Bakanlar Kurulu kararlarının da resmi şekilde açıklanmadığını dile getiren Derya, insanlara ödenecek primlerin, resmi tatiller ve birçok konunun belli olmadığını belirtti.

İnsanların gelirlerinin kısıldığını ve çalışanın ihtiyat fonundan para çekebilecek olmasının da sosyal güvenlik sisteminin çöküşüne neden olacağını dile getiren Derya, sektörel toplu sözleşmenin artık ciddi ciddi görüşülmesi gerektiğini kaydetti.

Kadına yönelik şiddetin bu ülkede durmadığını dile getiren Derya, dava sürecini uzatan bir yapıyla karşı karşıya kalındığını belirterek, bir kadına şiddet uygulanması konusunda da gerekli çalışmaların genişletilmesini istedi.