Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla gıda zehirlenmelerinde de kış ayına göre artış gözlenmektedir. Özellikle yazın açıkta bırakılan ürünler sıcaklığın da etkisiyle kısa sürede bozulmaktadır. Örneğin et, balık ve tavuk yüksek protein içeriği nedeniyle çok çabuk bozulan gıdaların başında gelmektedir. Burada zehirlenmeye neden olan ise sıcaklık ile uygun gelişme ortamı bulan mikroorganizmaların sayısının artmasıdır. Çünkü mikroorganizmalar yarım saatte bir iki eşit parçaya bölünerek hızla çoğalmaktadır (Genel olarak bir bakteri 12 saatte 1 milyara kadar ulaşabilmektedir). O nedenle pişmiş bir yiyeceği buzdolabı dışında 2 saatten fazla tutmamak gerekmektedir.
Ayrıca yazın açıkta satılan ürünlerin sayısı da artmaktadır. Bunlardan biri örneğin dondurmadır. Dondurmanın mümkün olduğunca ambalajlı olanını ve uygun sıcaklıkta muhafaza edilenini tüketmek önemlidir.
Gıda zehirlenmesi nedir, gıdalar nasıl bozulur?
Gıda zehirlenmesi zararlı mikroorganizmalarla veya bunların oluşturduğu toksinlerle bulaşık gıdaları tüketerek gerçekleşmekte olup, bozulmuş ya da mikrop bulaşmış yiyecekler yenildiğinde metabolizmanın ağır bir şekilde etkilenmesi sonucunda oluşan ciddi bir sağlık sorunudur. Bu gıdalar ise hava, su, hayvanlar, doğrudan insanlar ve ekipman vb. çeşitli etmenlerle bulaşabilmektedir.
Gıda zehirlenmesi nasıl önlenir?
-Meyve ve sebzeler çok iyi yıkanmalıdır. Bu amaçla sirkeli suda bekletme iyi bir yöntemdir (15-20 dakika boyunca).
-Tüm yemekler yeterli sıcaklıkta pişirilmelidir. Aksi halde sindirim sistemi bu durumdan ciddi olarak etkilenmektedir.
-Dondurulmuş ürünler mikrodalgada vs. içinde çözdürülmemeli, buzdolabının alt rafına konularak (4-6 °C) kendisinin çözünmesi beklenmelidir.
-Yemek hazırlama alanı uygun koşullarda ve temiz olmalıdır.
-Pişirme ve yeme esnasında hayvanlara dokunmak gibi yanlış alışkanlıklardan kaçınılmalıdır.
-Çiğ ve pişmiş gıda aynı yerde depolanma-malıdır.
Gıda zehirlenmelerinin belirtileri ise baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, nefes darlığı, kusma, ishal, çöküş ve son aşamada bilinç kaybıdır. Zehirlenme anında bol su içmek ilk aşamadaki en etkili tedavi yöntemidir. Sonrasında ise artan belirtiler varsa mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
Sağlıkla kalın…