Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Gazimağusa’daki Çanakkale Ortaokulu ile Namık Kemal Lisesi’ni ziyaret ederek, bu okullardaki öğretmen ve alt yapı eksiklikleriyle ilgili açıklama yapıldı.

Sendika, eğitimin “kurultaya ve siyasete heba edildiğini” ileri sürerek 1400 dersin öğretmeninin eksik olduğunu, bu yükün mevcut öğretmenlerin üzerine yıkılmak istendiğini savundu.

-Eylem

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem Çanakkale Ortaokulu’nda yaptığı basın açıklamasında, bugün bir kez daha " Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümetin kamusal eğitimi gözden çıkardığını, umursamadığını" gözler önüne serdiklerini söyledi.

Eylem, Çanakkale  Ortaokulu’nda sınıflardaki  öğrenci sayısının 40’ı aştığını, 8 öğretmen, 1 muavin, 1 sekreter ve 2 hademe eksiği bulunduğunu vurguladı.

Bakanlar Kurulu’nun öğretmen kadroları tamamlanamadığı gerekçesiyle okulların açılmasını bir hafta ertelediğini hatırlatan Eylem, üçüncü hafta başlamasına rağmen eksik kadroların hala tamamlanmadığını, binlerce saat dersin boş geçtiği bir dönemin yaşandığını kaydetti. Eylem “Eğitim, kurultaya, siyasete heba edildi.” dedi.

Kıb-Tek’e olan borçların taksitlendirilmesi yasa gücünde kararnameyle düzenlendi Kıb-Tek’e olan borçların taksitlendirilmesi yasa gücünde kararnameyle düzenlendi

Eğitimde  yığınla sorun olduğunu  siyaset ve  hükümetin bununla ilgilenmediğini iddia eden Eylem, tam gün eğitim konusunda da hükümetin siyaset yaptığını, samimi olmadığını, eğitimi siyasete teslim etmiş durumda olduğunu savundu.

Eğitimdeki sorunların çözümü yönünde bir an önce adım atılması gerektiğini belirten Eylem, eğitime vereceği bir şey kalmadığı gerekçesiyle  Milli Eğitim Bakanı’nı istifaya davet etti.

Eylem, Namık Kemal Lisesi’nde de eksik kadrolar bulunduğunu, buradaki konteyner sayısının otuza çıktığını, bu okulda da derslerin boş geçtiğini söyledi.

-Gökçebel

KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel de, Milli Eğitim Bakanı’nın öğretmenin ders verme, öğrencinin de eğitim hakkını çaldığını savundu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bölgedeki öğrencileri okullara dağıtamayacak durumda olduğunu  savunan Gökçebel, mevcut anlayışın eğitime büyük zarar verdiğini söyledi.

Bakanlığın eğitimdeki sorunları görmezden geldiğini söyleyen Gökçebel, öğretmen ve okul idaresinin dayanamayacak duruma geldiğini, sonuç alınıncaya kadar  mücadelede kararlı olduğunu vurguladı.

Gökçebel, “Çocuklarımız elden gidiyor. Öğretmenimiz tükenmişliğe itilmiş durumdadır. Okul idareleri bütçesiz çaresiz... Okuldaki sorunlar  gittikçe büyürken, genelgeyle çözmeye zorlanıyor. Bu tahammül edilemez.” dedi.

Milli Eğitim Bakanı’nın okulların geç açılmasıyla ilgili “Mesele kurultay, değil öğretmen eksiği vardır.” açıklaması yaptığını anımsatan Gökçebel, 1400  saatin üzerinde dersin eksik olduğunu, bunların mevcut öğretmenlere bölüştürülmek istendiğini savundu ve bunun kaldırılacak bir yük olmadığını  kaydetti.