Bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte hissedilen sıcaklıklarda artmaktadır. Durum böyleyken beslenme konusunda birkaç sınırlamaya gitmekte fayda vardır. Çünkü artan sıcaklığın etkisi ile vücut ısısı da artış göstermekte ve sonuçta yüksek tansiyon, koroner kalp hastalığı ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar görülebilmektedir.
Sıcak havalarda nasıl beslenmeliyiz
-Hamur işi ve kızartmalara veda ederek, aşırı yağlı yemekler yerine ızgara, haşlama, buğulama yöntemiyle hazırlanmış yemekler tercih edilmelidir. Neredeyse her uzmanın önerdiği Akdeniz diyetini örnek verebiliriz: balık, sebze (zeytinyağlı), salata ve meyve.
-Taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Özellikle kırmızı renkteki meyveler (erik, siyah üzüm gibi) antikarserojen etki yapmaktadır. Fakat meyve suyu meyvenin kendisine göre o kadar masum değildir. 1 bardak meyve suyu ortalama 150 kaloriye (2 adet orta boy meyve kadar) denk geldiği için bir ara öğünde (mutlaka 3 kez ara öğün/gün meyve) sadece 1 adet orta boy/miktar meyve tüketmek yazın formun korunmasına da yardımcı olacaktır.
-Besinler ağızda iyice çiğnenmelidir. Çünkü doygunluk hissine yemekten ancak 15-20 dakika sonra ulaşılabilir.
-Yoğurt gibi mucizevi gıdalar tüketilmelidir. Çünkü yoğurttaki kalsiyum sinir sistemini koruyarak, kalbin daha rahat atmasını sağlamaktadır. Özellikle ayran ve cacık sıcak havalardaki su kaybına bağlı elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olacaktır.
- Gıda zehirlenmelerinden kaçınmak için çabuk bozulabilen et, yumurta ve balık açıkta bekletilmemelidir. Ayrıca krema ve mayonez de çabuk bozulan gıdalar arasında yer aldığı için yazın tüketimine, muhafaza şartları bilinmiyorsa, ara verilmelidir.
-Bol sıvı tüketilmelidir. Yaz aylarında sıcaklıkla beraber artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Çünkü bazen terlemediğimizi düşünsek bile idrar, dışkı, solunum ve deri ile su kaybı artmaktadır. O nedenle günde 2,5-3 L su tüketmeye özen gösterilmeli ve susamayı beklemeden su içilmelidir. Aksi halde baş dönmesi ve yorgunluk hissi oluşabilmektedir. Eğer gün içinde egzersiz programı da uygulanıyorsa günlük ihtiyaca 1-2 bardak daha ilave edilmesinde fayda vardır. Sıvı tüketimine örnek olarak soğuk bitki çayları, şekersiz sadece meyvenin bulunduğu kompostolar, ev yapımı limonata (nane eşliğinde), kefir ve sade soda verilebilir.
-Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine dondurma veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
-Yazın olmazsa olması güneş, D vitaminini aktifleşirse de fazlası elbette zararlıdır. Güneş ışığına fazla maruz kalmak cilt yaşlanmasına ve cildin kurumasına neden olmaktadır. Bundan korunmak için mutlaka günde 2 adet salatalık tüketilmelidir. Ayrıca yaşlanma karşıtı olan balık, domates ve marul ile cildinizin doğal halinin korunmasına yardımcı olunabilir.
Yazın bunaltıcı sıcaklarında hissettiğiniz sıkıntılı durumlardan doğru beslenme tercihleri yaparak kurtulabilirsiniz. O nedenle yaz gelmeden önlem almakta fayda var.
Sağlıkla kalın…