Her mevsim farklı çeşitlerini tüketebildiğimiz balık, kış aylarında daha bir lezzetli gelir insana. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde denize kar suyu düştükten sonraki hamsinin tadı bir başka olur. Balık, her yaştan insanın mutlaka tüketmesi gereken bir gıda olarak karşımıza çıkmaktadır.
Peki neden balık tüketmeliyiz
*Balıkta bulunan omega-3 yağ asidi, balıklar için bir tür soğuğa karşı oluşturdukları savunma mekanizmasıdır. O nedenle özellikle bu yağ asidinden yararlanabilmek için soğuk iklim balıklarını tercih etmeliyiz.
İçeriğindeki bu yağ asidi sayesinde kalp hastalıklarından psikolojik hastalıklara kadar birçok rahatsızlığa yakalanma riski azalmaktadır. Bununla birlikte Alzheimer hastalığına yakalanma riskinde de önemli azalmalar olduğu çalışmalarla kanıtlanmıştır. Balığın pişirilme şekli ise bu noktada önem kazanmaktadır. Şöyle ki, kızartma yapmadan fırında ya da haşlayarak tüketildiğinde beyindeki öğrenme ve hatırlama merkezinin olumlu anlamda etkilendiği gözlenmiştir. O nedenle haftada en az iki kez olacak şekilde, uygun pişirme yöntemi ile balık tüketilmelidir.
*Balık, kemik erimesini önlemede de rol oynayan bir gıdadır. Özellikle küçük balıklarda bulunan kalsiyum kemiklerin güçlenmesinde etkilidir. Bayanların mutlaka menopoz dönemlerinde balık tüketmeleri gerekmektedir.
Bu saydıklarımız dışında balık tüketimi;
-Kalp krizinin önlenmesinde,
-Çocukların daha akıllı olmasında,
-Diş ve diş etlerinin korunmasında,
-Kan şekerinin dengelenmesinde,
-Depresyonun hafiflemesinde,
-Zihin sağlığının korunmasında,
-Afrodizyak etkisi ile doğurganlığın arttırılması gibi birçok faydası bulunmaktadır.
Hangi mevsimde hangi balık tüketilmelidir
Her balığın her mevsimde yenilmemesinin nedeni (lezzet açısından) yağ oranının farklı olmasıdır. Örneğin Ekim ayında palamut, lüfer; Kasım’da hamsi, levrek, istavrit; Aralık ayında ise yine hamsi ve hamsiye ek olarak mezgit balığı da lezzetli olmaktadır. Palamut da bu ayda Ekim ayına göre daha da büyüyeceği için yenilebilecek lezzetli balıklar arasında sayılabilmektedir.
Balığın taze olduğunu nasıl anlaşılır
Balık mutlaka taze tüketilmesi gerekir; çünkü avlanmasını takiben tazeliğini kısa sürede kaybetmektedir. Taze bir balıkta gözler dışa doğru bombe yapar ve parlaktır, solungaçlar ise kırmızı renktedir. Bir diğer anlama yöntemi ise balığın üzerine parmak ile baskı uygulamak olacaktır. Baskı kaldırıldığında herhangi bir iz oluşmadığı takdirde balık tazedir. Ayrıca parmak (bu kez bastırmadan) deri üzerinde gezdirilirse pullar parmağa yapışmamalı yani balığın pulları dökülmemelidir.
Sağlıkla kalın…